Robust udvikling i dramatisk og usædvanligt år

2022 var et udfordrende og usædvanligt år, hvor krigen i Ukraine, inflation, rentestigninger og energikrise satte sig på dagsordenen og sendte finansmarkederne markant ned.

2022 var på alle måder et dramatisk år, hvor krigen i Ukraine og urolige finansmarkeder også satte sit præg på Industriens Pension. Men året var også præget af et højt aktivitetsniveau, flere medlemmer og rekordhøje indbetalinger. Det viser Industriens Pensions årsrapport for 2022, der netop er offentliggjort.

”Det har været et specielt og på mange måder ekstremt år. På finansmarkederne har det været meget usædvanligt, at både aktiemarkederne og obligationerne faldt markant på samme tid. Jeg er på den baggrund glad for, at vi trods alt kom igennem året med relativt begrænsede tab pga. af en inflationsafdækning og en del investeringer i energiinfrastruktur. Samtidig har året bl.a. været karakteriseret ved stigende medlemstal, høje indbetalinger og produktfornyelser,” siger Laila Mortensen, adm. direktør i Industriens Pension.

De kraftigt stigende renter betød, at både kreditobligationer og såkaldt guldrandede obligationer faldt betydeligt i værdi i 2022, mens de fleste toneangivende aktiemarkeder ligeledes landede med markant røde tal. Industriens Pension kom dog igennem året med et af branchens mindste tab. Medlemmer på 45 år fik et afkast på -6,8 procent i 2022, mens medlemmer på 70 år fik et afkast på -3,5 procent. 

Infrastruktur og inflationsafdækning trak op

Mens obligationer og aktier faldt over en bred kam trak Industriens Pensions betydelige investeringer i bl.a. infrastruktur i den rigtige retning. Infrastruktur udgør lidt over 11 procent af Industriens Pensions samlede portefølje, og særligt investeringerne i vedvarende energiinfrastruktur steg mærkbart i værdi i løbet af året. 

Samtidig bidrog Industriens Pensions inflationsafdækning positivt til det samlede afkast og var dermed ligeledes med til at begrænse tabet i 2022.

Rekordhøje indbetalinger

Antallet af medlemmer steg med ca. 10.000 i løbet af året, og Industriens Pension havde ved årsskiftet 439.000 medlemmer. De samlede indbetalinger i 2022 landede på 11,8 mia. kr. efter en stigning på omkring 1,0 mia. kr. i forhold til 2021. 

Både antallet af medlemmer og indbetalingerne i 2022 landede på det højeste niveau nogensinde, hvilket afspejler en høj dansk beskæftigelse sidste år trods den globale økonomiske uro.

Markante kåringer på forskellige områder

2022 i Industriens Pension var samtidig karakteriseret ved en række markante kåringer på vidt forskellige områder i løbet af året. 

Flere af de toneangivende tilfredsmålinger placerede fx Industriens Pension helt i toppen af branchen i 2022. I november blev Industriens Pension kåret som selskabet med pensionsbranchens bedste omdømme i 2022 af FinansWatch og analysevirksomheden Wilke. Samtidig indtager Industriens Pension også – for andet år i træk - førstepladsen i konsulenthuset Loyalty Groups årlige loyalitets- og tilfredsundersøgelse blandt danske pensionsopsparere.

Industriens Pension vandt ligeledes hovedprisen ved Kundeserviceaward 2022 for den bedste samlede kundeservice på tværs af alle brancher. Derudover vandt vi for andet år i træk prisen som ’årets digitale pensionsselskab’, der bliver uddelt af FinansWatch og Wilke. 
Endelig kan tilføjes, at Industriens Pension vandt en række væsentlige priser ved den internationale prisuddeling IPE Conference & Awards, herunder prisen for bedste europæiske arbejdsmarkedspensionsselskab 2022 (”Multi-Employer Pension Fund”). 

Overblik over 2022

  • Ved årsskiftet 2022/23 havde Industriens Pension 439.312 medlemmer, mens selskabet til sammenligning havde 429.298 medlemmer ved årsskiftet 2021/22.
  • Indbetalingerne til pensionsordningen landede på 11,8 mia. kr. i 2022, mens det tilsvarende tal var 10,8 mia. kr. i 2021.
  • De samlede udbetalinger landede på 8,3 mia. kr. i 2022 efter en stigning på knap 1,3 mia. kr. i forhold til 2021.
  • De samlede investeringsaktiver udgør 217 mia. kr.
  • Medlemmer på 45 år fik et afkast på -6,8 procent i 2022, mens medlemmer på 70 år fik et afkast på -3,5 procent.
  • De seneste 10 år har medlemmer på 45 år fået et gennemsnitligt årligt afkast hos Industriens Pension på 8,0 procent. Det er ifølge uvildige opgørelser det højeste i branchen.
  • Udbetalingerne ved tab af erhvervsevne steg fra 866 mio. kr. til 969 mio. kr.
  • Det månedlige administrationsbidrag er fastsat til 24 kr. pr. medlem i 2023. Dermed fastholder Industriens Pension sin position som et af branchens absolut billigste selskaber. 
Læs hele årsrapporten for 2022