Næsten hver anden dansker overvejer at indbetale ekstra til pensionen





Knap hver anden dansker overvejer at indbetale ekstra til deres pensionsopsparing inden for de kommende år. Det viser en dugfrisk Epinion-undersøgelse. En mindre indbetaling i dag kan sagtens blive til en større udbetaling i fremtiden, og overvejelsen kan derfor give god mening for mange. 

Selvom inflationsbølgen stadig buldrer over det ganske land og gør indhug i husstandsindkomsterne, afholder det ikke danskerne fra at ville spare ekstra op til pensionstilværelsen. En undersøgelse foretaget af Epinion for Industriens Pension blandt 1.025 danskere med en pensionsordning viser, at over 40 procent overvejer at indbetale ekstra til deres pensionsopsparing de kommende år. 

Små indbetalinger kan blive til større udbetalinger
For de fleste er tiden, hvor man syede pengesedlerne ind i pudevåret, for længst forbi. Men selv hvis man skulle overveje at benytte sig af denne metode eller lignende, kan der være god grund til at tænke sig om en ekstra gang. Det er nemlig afgørende, at pengene bliver investeret på en måde, så de giver et solidt langsigtet afkast, og opsparingen vokser sig større. En mindre indbetaling til pensionsordningen i dag kan således blive til en større udbetaling i fremtiden, så man på sine ældre dage kan få mere økonomisk tryghed og frihed. 

”Det er klart, at rigtig mange har svært ved at få pengene til at slå til lige i øjeblikket, så det er naturligt, at ekstra indbetalinger til pensionen ikke er top-of-mind hos de fleste lige nu. Men har man alligevel lidt ekstra på kistebunden, så kan der være god fornuft i at overveje, om man skal polstre pensionsopsparingen og dermed lade pengene arbejde. På den måde kan man måske nemmere indfri de drømme og ønsker, man har for sin seniortilværelse,” siger Joan Alsing, forsikringsdirektør i Industriens Pension. 

Vælger man at indbetale bare 1 procent ekstra i pension selv, kan det gå hen og blive til rigtig mange penge med tiden. Industriens Pensions beregninger viser, at man på pensionstidspunktet kan forvente at have omkring 590.000 kr. ekstra på sin opsparing, hvis man som 25-årig lader 1 procent af sin løn gå til ekstra opsparing og går fra som 69-årig. Er man 40 år og indbetaler 1 procent af sin løn til ekstra opsparing, kan man forvente at have 230.000 kr. ekstra på sin opsparing, hvis man går på pension som 69-årig. 

Rekordstore ekstra indbetalinger 
Generelt har danskerne gennem en årrække omfavnet muligheden for at booste deres pensionsopsparinger og dermed gøde jorden for en mere økonomisk tryg alderdom. Frivillige ekstra indbetalinger er således steget gradvist de seneste år, og det gør sig også gældende hos Industriens Pension. Her landede beløbet for ekstra indbetalinger i 2022 på 247 mio. kroner, hvilket er rekord for selskabet. 

Få rådgivning af pensionsselskabet
Vi lever alle forskellige liv, og det er derfor vigtigt, at man altid husker på, at der kan være forskel på, hvad vi har af ønsker og forventninger til vores nutid og fremtid. Derfor kan det også være en god idé at tage fat i sit eget pensionsselskab, før man beslutter, om man vil indbetale ekstra til pensionen eller ej. Pensionsrådgiveren kan nemlig rådgive ud fra den enkeltes livssituation, så man får bedre overblik over sine muligheder. 

Tabel om ekstra opsparing

Regneeksempler: 
Personen på 25 år * Eksemplet tager udgangspunkt i den folkepensionsalder på 69 år, som er vedtaget af Folketinget, og som kommer til at gælde fra 2035. Eksemplet tager desuden udgangspunkt i, at du som 25-årig er et nyt medlem i Industriens Pension og har en månedsløn på 30.000 kr.

Personen på 40 år ** Eksemplet tager udgangspunkt i den folkepensionsalder på 69 år, som er vedtaget af Folketinget, og som kommer til at gælde fra 2035. Eksemplet tager desuden udgangspunkt i, at du som 40-årig har været medlem i Industriens Pension i 15 år, har en opsparing på 500.000 kr., og havde, da du var 25 år, en startløn på 30.000.