Mange danskere tjekker ikke pensionsordningen ved store livsbegivenheder

Mange danskere tjekker ikke deres pensionsordning og de tilhørende forsikringer, når de oplever store ændringer i livet som fx at blive gift eller skilt eller få børn. Det viser en ny undersøgelse, som Epinion har foretaget for Industriens Pension. Ikke desto mindre kan det være vigtigt at tilpasse sine forsikringer, når livet ændrer sig.





Jobskifte, ægteskab og familieforøgelse. Når der sker store ændringer i livet, er pension og forsikringsdækninger formentlig ikke det første, som de fleste af os fokuserer på. Men ikke desto mindre er der gode grunde til at give sin pensionsordning et tjek, når man stifter familie, bliver gift eller skilt eller får et nyt job. Det er nemlig vigtigt, at pensionsordningens forsikringer tilpasses til den livssituation, som den enkelte står i.

Alligevel får et flertal af danskerne ikke tjekket pensionsordningen i forbindelse med større livsbegivenheder. Det viser en undersøgelse, som Epinion har foretaget for Industriens Pension. 

Ikke tjekket i 58 procent af tilfældene

Undersøgelsen viser, at 45 procent af danskerne i den erhvervsaktive alder inden for de seneste år har oplevet en større livsbegivenhed som fx ægteskab, skilsmisse, jobskifte eller familieforøgelse. 
Heraf er pensionsordningen ikke blevet tjekket i 58 procent af tilfældene, når livet har taget en ny drejning, viser den nye undersøgelse.

”Der er naturligvis mange andre ting end pension og forsikringer, der fylder i bevidstheden, når der sker større ændringer i livet. Men det er alligevel vigtigt at give pensionsordningen et tjek, så man sikrer sig, at de forsikringer, der er en del af ordningen, passer til ens egen livssituation. Det er nemlig muligt at skrue op eller ned for dækningerne, og netop i forbindelse med større livsændringer vil mange typisk få nye behov og ønsker,” siger forsikringsdirektør i Industriens Pension, Joan Alsing.

Behov for mere tryghed ved familieforøgelse

Som eksempel nævner hun, at mange ser fordele i at få højere forsikringsdækninger ved fx tab af erhvervsevne eller dødsfald, når de får børn. Når man stifter familie, ønsker mange nemlig større økonomisk tryghed, hvis det værst tænkelige skulle ske.

Hvis man flytter til en dyrere bolig, kan det ligeledes være oplagt at overveje, om forsikringsdækningerne skal hæves, så det er muligt for familien at blive i boligen, uanset hvad der skulle ske. Omvendt vil en del ønske at sætte dækningerne ned, hvis de flytter til en billigere bolig, og der så i stedet er mulighed for at spare mere op.

I forbindelse med et jobskifte kan det ligeledes være væsentligt at give pensionsopsparingen et tjek og eventuelt samle pensionen og dermed spare omkostninger, hvis man har opsparing flere steder. 
 

Varierer meget ved forskellige livsbegivenheder

Undersøgelsen fra Epinion viser, at det varierer meget, hvor mange der tjekker deres pensionsopsparing i forbindelse med en livsbegivenhed afhængigt af, hvilken begivenhed der er tale om.

Der er således en større andel, der tjekker deres pensionsopsparing i forbindelse med ægteskab, skilsmisse og jobskifte, hvorimod en væsentlig mindre andel tjekker deres pensionsopsparing i forbindelse med, at de får børn eller flytter.

Fakta: Mange glemmer tjek af pensionsordningen

Har du inden for de seneste 2 år oplevet en af følgende livsbegivenheder?
("Fået barn/børn", "Blevet gift", "Blevet skilt", "Flyttet", "Skiftet job")
 Nej  55 %
 Ja  45%
 Kilde: Epinion for Industriens Pension med svar fra 1.025 danskere i den erhvervsaktive alder, der har en pensionsordning.
 
I tilfælde af "Ja" til ovenstående spørgsmål: Tjekkede du din pensionsordning i forbindelse med følgere livsbegivenhed(er)?
("Fået barn/børn", "Blevet gift", "Blevet skilt", "Flyttet", "Skiftet job")
 Nej 58 %
 Ja 42 %
 Kilde: Epinion for Industriens Pension med svar fra 451 danskere i den erhvervsaktive alder, der har oplevet en af de nævnte livsbegivenheder inden for de seneste 2 år.