Invasion af Ukraine: Hvad betyder det for din pension?

Krigen i Ukraine har skabt stor uro på de globale finansmarkeder og sendt aktiemarkedet markant ned. Industriens Pension står dog godt rustet, og det er væsentligt at huske på, at man som pensionsopsparer lever af gode afkast på den lange bane.

Når tragiske og dramatiske begivenheder som den igangværende invasion af Ukraine indtræffer, reagerer aktiemarkederne prompte. Krigen har skabt uro og betydelige fald på de finansielle markeder, og det påvirker også den almindelige danskers pensionsopsparing på den korte bane.
 
”De dramatiske og ulykkelige begivenheder i Ukraine har sendt de globale aktiemarkeder ned, og det mærker alle store investorer lige nu. Det gælder også os, selv om vores spredte investeringer på andre aktivklasser end aktier begrænser tabet og stiller os rigtig godt på den lidt længere bane. Som pensionsopsparer er det samtidig vigtigt at huske på, at pension er en langsigtet investering,” siger investeringsdirektør i Industriens Pension, Peter Lindegaard.

Blandt branchens absolut højeste afkast
I Industriens Pension har vi i de seneste 10 år leveret et gennemsnitligt afkast på 8,5 procent om året på tværs af alle aldersgrupper. Det er blandt de absolut højeste afkast i branchen, og det er netop det langsigtede afkast, der er afgørende for opsparingen i sidste ende.

Samtidig er Industriens Pensions andel af aktier lavere end hos de fleste øvrige pensionsselskaber. Vores store investeringer i f.eks. ejendomme, infrastruktur og forskellige typer obligationer er med til at begrænse tabet i perioder med usikre aktiemarkeder og desuden sikre gode langsigtede resultater.

Store investeringer i bæredygtig energi
Industriens Pension har bl.a. meget betydelige investeringer i vedvarende energi som vindmølle- og solcelleparker, der oftest også giver solide afkast i usikre tider. Ud over at give solide afkast bidrager disse investeringer også til at sikre en mere bæredygtig og uafhængig energiforsyning. Industriens Pension vil også i de kommende år fortsat fokusere meget på investeringer i den grønne omstilling, der både kan skabe gode afkast og en mere uafhængig energiforsyning.

”Det er naturligt, at den dramatiske situation i Ukraine kan skabe bekymring for pensionsopsparingen. Men her er det vigtigt at huske, at der flere gange undervejs i et langt opsparingsforløb kommer urolige markeder, og at det afgørende er gode langsigtede afkast, hvor vi virkelig står godt i Industriens Pension. Vi gør samtidig alt, hvad vi kan for at beskytte medlemmernes opsparing bedst mulig i urolige tider,” siger Peter Lindegaard.

Russiske statsobligationer frasolgt
Industriens Pension har kun relativt begrænsede investeringer i Rusland, og vi har gradvist frasolgt russiske statsobligationer over en længere periode. Samtidig har vi instrueret vores forvaltere om også at frasælge de sidste russiske statsobligationer, aktier og virksomhedsobligationer hurtigst mulig.
 
Vi vil fortsat følge situationen helt tæt og løbende justere investeringerne i forhold til udviklingen på finansmarkederne.