Industriens Pension og Better Energy klar med ny stor solcelleinvestering

Industriens Pension og energiselskabet Better Energy udvider nu en i forvejen historisk stor aftale om nye solcelleparker i Danmark og Polen. I alt omfatter partnerskabet nu op til 23 solcelleparker, der vil kunne levere grøn strøm svarende til elforbruget for ca. 880.000 danskere.

Industriens Pension og Better Energy udvider nu selskabernes partnerskab og planlægger store solcelleinvesteringer i Danmark og Polen. Med udvidelsen er forventningen, at der bliver etableret yderligere syv nye solcelleparker inden udgangen af 2022.

I forvejen havde Industriens Pension og Better Energy indgået en partnerskabsaftale om op til 16 solcelleparker. Allerede da den første aftale blev indgået i 2020 var der tale om den største danske solcelleinvestering nogensinde. Med i alt 23 solcelleparker vil partnerskabet komme til at udgøre den største uafhængige producent af solenergi i Nordeuropa.

”Den fælles investering vil forventeligt sikre en meget markant udbygning af fossilfri energi i både Danmark og Polen. Her får vi virkelig en stor positiv klimaeffekt pr. investeret krone. Samtidig forventer vi, at investeringen vil give et stabilt og godt langsigtet afkast til medlemmerne. Det er et godt eksempel på den type klimavenlige energiinvesteringer, som vi har stor fokus på i disse år,” siger Laila Mortensen, adm. direktør i Industriens Pension.

Markant positiv klimaeffekt i Polen
De 23 solcelleparker forventes fordelt på 17 parker i Danmark og seks parker i Polen. I alt vil solcelleparkerne få en kapacitet på over 1 GWp, og de vil kunne levere grøn strøm svarende til elforbruget for ca. 880.000 danskere. Det er første gang, at solenergi vil blive udrullet i et sådant tempo og skala i både Danmark og Polen. 

”Vores fortsatte samarbejde med Industriens Pension baner vejen for en ny grøn æra. Vi er på de første sider i næste kapitel i den grønne omstilling, hvor det handler om at udrulle og accelerere skalérbar vedvarende energiproduktion på markedsvilkår. Og i Polen er der virkelig brug for at trykke speederen i bund”, siger Rasmus Lildholdt Kjær, adm. direktør i Better Energy.

Han henviser til, at der i Polen er stigende fokus på behovet for en grøn omstilling af energisektoren, da omkring 70 procent af Polens elforbrug aktuelt er baseret på kul. Det betyder, at de positive klimaeffekter pr. investeret krone i Polen er højere end i de fleste andre EU-lande. 

De yderligere syv nye solcelleparker vil få en samlet anlægssum på op til 2 mia. kr., og i alt vil anlægssummen for de nu op til 23 solcelleparker i partnerskabet lande på ca. 5 mia. kr. Heraf kommer omkring 2 mia. kr. fra egenkapital fra parterne, mens den resterende del kommer som langsigtet anlægsfinansiering.

Industriens Pension og Better Energy kommer til hver især at eje 50 procent af de færdigbyggede solcelleparker, mens Better Energy står for udvikling, opførsel og drift af parkerne.Yderligere information:
Laurits Harmer Lassen, pressechef i Industriens Pension, mobil: 29 39 66 76