Turbulent forår på de finansielle markeder verden over

Spredningen af coronavirussen sendte aktier verden over på kraftig rutsjetur i marts. I første halvdel af april har aktierne genvundet lidt af det tabte, men der er fortsat store daglige udsving.

Opdateret 15. april 2020:
Coronafrygten ramte for alvor investorer over hele verden i marts, hvor nye daglige meldinger om spredningen af virussen sendte aktiemarkederne kraftigt ned. Især i de første tre uger af marts dykkede markederne, da det for alvor begyndte at stå klart, at COVID-19, også kendt som coronavirus, vil få store økonomiske konsekvenser for den globale økonomi.
 
Udviklingen kan aflæses hos investorer og pensionsselskaber over hele verden, der efter høje afkast i 2019 nu har mærket de store fald på aktiemarkedet. I Industriens Pension blev vi også ramt af de markante kursfald, selv om vores meget spredte investeringer på andre aktivklasser end aktier er med til at mindske vores tab.
 
”Det er en alvorlig situation for den globale økonomi og for virksomheder over hele verden. Der hersker fortsat betydelig usikkerhed om omfanget af de langsigtede økonomiske konsekvenser, og aktiemarkedets reaktion var kraftig i marts. Det er alvorligt for alle investorer på kort sigt. Det gælder også for os, selv om vores meget spredte investeringer trods alt begrænser tabet og derudover også positionerer os rigtig godt på lidt længere sigt,” siger investeringsdirektør i Industriens Pension, Peter Lindegaard.

Attraktivt langsigtet afkast

I Industriens Pension er aktieandelen lavere end hos de fleste øvrige pensionsselskaber, og vores store investeringer i f.eks. ejendomme, infrastruktur og forskellige typer obligationer virker stabiliserende på porteføljen over tid. 
 
”Alle aktiemarkeder faldet kraftigt i år, men vi gør alt, hvad vi kan for at beskytte medlemmernes opsparing bedst mulig. Det er samtidig væsentligt at huske på, at pensionsopsparing løber over mange år, og på langt sigt har afkastet stadig været rigtig godt, selv om alle er ramt i år. Som pensionsopsparer lever man i sidste ende af gode langsigtede afkast,” siger Peter Lindegaard.
 
Industriens Pension har i de seneste 10 hele kalenderår leveret et gennemsnitligt afkast på 8,6 procent om året. Det er blandt de absolut højeste afkast i branchen, og det er noget, der for alvor har stor betydning for opsparingen i sidste ende.

Genvundet lidt i april

De globale aktiemarkeder begyndte at falde i sidste halvdel af februar, og kursfaldene tog til i de første tre uger af marts, da coronakrisen blev et altdominerende markedstema. I kølvandet på aktieturbulensen i marts er markedet dog vendt, og markederne har genvundet lidt af det tabte i april. Der er dog fortsat store daglige udsving i begge retninger, men trenden har generelt været positiv siden slutningen af marts. Det ændrer ikke på, at markederne alt i alt er faldet markant, siden coronavirus gjorde sit indtog verden over. 

I den kommende tid afhænger meget af, hvornår det lykkes at inddæmme virussen på globalt plan og få normaliseret situationen og efterspørgslen efter varer og tjenesteydelser. Samtidig er udbudssiden efter varer og tjenester også ramt på tværs af landegrænser, herunder i lande, der ikke er voldsomt ramt, da virksomhederne i mange tilfælde kan være afhængige af underleverandører fra berørte lande.
 
I Industriens Pension vil vi fortsat følge markedet helt tæt og løbende justere investeringerne i forhold til situationen på markedet.