Aktiemarkederne blev sendt på rutsjetur af Coronavirus i marts

Den fortsatte spredning af coronavirusset sendte aktier verden over på kraftig rutsjetur i de første tre uger af marts. I Industriens Pension følger vi situationen tæt og har fokus på at beskytte medlemmernes opsparinger bedst muligt.

Opdateret 1. april 2020:
Coronafrygten ramte for alvor investorer over hele verden i marts, hvor nye daglige meldinger om spredningen af virussen sendte aktiemarkederne kraftigt ned. Især i de første tre uger af marts dykkede markederne, da det for alvor begyndte at stå klart, at COVID-19, også kendt som coronavirus, vil få store økonomiske konsekvenser for den globale økonomi.

Udviklingen kan aflæses hos investorer og pensionsselskaber over hele verden, der efter høje afkast i 2019 nu har mærket de store fald på aktiemarkedet. I Industriens Pension blev vi også ramt af de markante kursfald, selv om vores meget spredte investeringer på andre aktivklasser end aktier har været med til at mindske vores tab.

”Det er en alvorlig situation for den globale økonomi og for virksomheder over hele verden. Der hersker fortsat betydelig usikkerhed om omfanget af de langsigtede økonomiske konsekvenser, og aktiemarkedets reaktion har været kraftig. Det er alvorligt for alle investorer. Det gælder også for os, selv om vi ikke er lige så hårdt ramt som de fleste andre pensionsselskaber pga. af vores meget spredte investeringer,” siger investeringsdirektør i Industriens Pension, Peter Lindegaard.

Attraktivt langsigtet afkast

I Industriens Pension er aktieandelen lavere end hos de fleste øvrige pensionsselskaber, og vores store investeringer i f.eks. ejendomme, infrastruktur og forskellige typer obligationer har virket stabiliserende på porteføljen. 

”Alle aktiemarkeder faldet kraftigt i år, men vi gør alt, hvad vi kan for at beskytte medlemmernes opsparing bedst mulig. Det er samtidig væsentligt at huske på, at pensionsopsparing løber over mange år, og på langt sigt har afkastet stadig været rigtig godt, selv om alle er ramt i år. Som pensionsopsparer lever man i sidste ende af gode langsigtede afkast,” siger Peter Lindegaard.

Industriens Pension har i de seneste 10 år leveret et gennemsnitligt afkast på 8,6 procent om året. Det er blandt de absolut højeste afkast i branchen, og det er noget, der for alvor har stor betydning for opsparingen i sidste ende.

Inddæmning af virussen

De globale aktiemarkeder begyndte at falde i sidste halvdel af februar, og kursfaldene tog til i de første tre uger af marts, da coronakrisen blev et altdominerende markedstema. I slutningen af marts blev de kraftige kursfald afløst af mindre stigninger, men det ændrer ikke på, at markederne set over den seneste måned og hele 2020 er faldet markant. Samtidig er der fortsat store daglige udsving på aktiemarkederne i begge retninger. 

I den kommende tid afhænger meget af, hvornår det lykkes at inddæmme virussen på globalt plan og få normaliseret situationen og efterspørgslen efter varer og tjenesteydelser. Samtidig er udbudssiden efter varer og tjenester også ramt på tværs af landegrænser, herunder i lande der ikke er voldsomt ramt, da virksomhederne i mange tilfælde kan være afhængige af underleverandører fra berørte lande.

I Industriens Pension vil vi fortsat følge markedet helt tæt og løbende justere investeringerne i forhold til situationen på markedet.