Værste aktieår siden finanskrisen

Efter mange år med høje afkast har 2018 skabt store udfordringer for investorer verden over. 

Mange års stigende aktiemarkeder blev i 2018 afløst af det værste aktieår siden finanskrisen. Investorerne sendte aktierne fra det meste af verden ned pga. en stigende bekymring for aftagende vækst, Trumps handelstariffer og den igangværende handelskonflikt. I Europa var 2018 derudover præget af bekymring om Italiens økonomiske stabilitet og Brexit.

Udviklingen kan aflæses hos investorer og pensionsselskaber over hele verden, der efter mange år med attraktive afkast sidste år for alvor blev udfordret. Industriens Pension har ligeledes været påvirket af de faldende aktiekurser sidste år, selv om vi har meget spredte investeringer, der gør os mindre sårbare end de fleste andre over for udviklingen på aktiemarkederne. 
 
”Aktiemarkederne faldt markant sidste år i både Danmark, resten af Europa, USA og de fleste vækstmarkeder. Det mærkede alle, og det gjaldt også Industriens Pension, hvor vi ellers har været vant til rigtig høje afkast i mange år. Selv om vores store investeringer i andre typer aktiver end børsnoterede aktier har hjulpet os, kan vi desværre ikke undgå at blive ramt, når aktierne falder så markant som i 2018,” siger investeringsdirektør i Industriens Pension, Karsten Kjellerup Kjeldsen.

Langsigtet afkast helt i top
Han fastslår samtidig, at det vigtigste for opsparingen, er det langsigtede afkast. l de seneste 10 år har Industriens Pension leveret et gennemsnitligt afkast i omegnen af 9 procent om året – selv når 2018 tælles med. Det er blandt de absolut højeste afkast i branchen.

”Det er naturligvis rigtig ærgerligt for alle investorer at se isoleret på afkastet i 2018. Som pensionsopsparere lever man dog af solide langsigtede afkast, og her står vi rigtig godt rustet i Industriens Pension,” siger Karsten Kjellerup Kjeldsen.

Større usikkerhed på aktiemarkedet
Han vurderer dog, at alle investorer formentlig skal indstille sig på et lavere afkast, end vi har været vant til det seneste årti. Det skyldes bl.a., at markederne de kommende år ikke ventes at stige med samme tempo, som de gjorde i en årrække frem til og med 2017.

Industriens Pension venter at kunne offentliggøre det samlede afkast for 2018 senere på måneden.

Du kan sammenligne historiske afkast fra forskellige pensionsselskaber på branchens fælles portal, faktaompension.dk, og du kan løbende følge dit afkast på Min side

Sådan sparer medlemmerne op