Nu får lærlinge højere pension

Den nye overenskomst for industrien sikrer fra 1. marts i år lærlinge en pensionsopsparing, fra de fylder 20 år. Den tidlige opsparing bliver til et betydeligt beløb i sidste ende, fordi pengene bliver forrentet gennem et helt arbejdsliv.


Lærlinge i industrien vil fremover nyde godt af indbetalinger til pension allerede som 20-årige, mens de fortsat er under uddannelse. Hidtil blev indbetalingerne til pension som udgangspunkt først skudt i gang, når man blev udlært, men med overenskomsten fra 2017 kom der nye rettigheder til lærlingene, der nu træder i kraft.

Lærlinge i Industrien begynder nu at spare op til pension, når de fylder 20 år.”Det er en mærkbar forbedring af pensionen. Selv små indbetalinger i de unge år kan nå at vokse sig store med tiden pga. af mange års forrentning og renters rente-effekten. Jeg er med på, at pensionsopsparing næppe er det, der fylder mest hos de fleste lærlinge med mange år til pensionering, men i sidste ende har det stor betydning,” siger forsikringsdirektør i Industriens Pension, Joan Alsing.

Hun henviser til, at man med den nye overenskomst f.eks. får to ekstra opsparingsår som lærling, hvis man er færdigudlært som 22-årig. For en lærling med en månedsløn på eksempelvis 15.000 kr. før skat vil to års ekstra indbetalinger i sidste ende resultere i en ekstra opsparing på over 160.000 kr., når man skal på pension, viser beregninger fra Industriens Pension.

Alle lærlinge er forsikrede

Overenskomsten sikrer i forvejen alle lærlinge og elever i industrien hjælp fra Industriens Pension, hvis de f.eks. bliver alvorligt syge eller mister erhvervsevnen. Lærlinge og elever har også en forsikring, der sikrer en udbetaling til de efterladte, hvis det skulle ske, at lærlingen dør.

Alle lærlingeforsikringerne fortsætter, og når lærlinge fylder 20 år, bliver de blot flyttet over på pensionsordningen, der både indeholder en forsikringspakke og en opsparing til pension.

Foto: Jakob Lerche