Langsom nedtrapning frem for brat afsked

Hvis du nærmer dig pensionsalderen og gerne vil arbejde lidt mindre uden at miste alt for mange lønkroner, er en seniorordning måske svaret for dig.

Medarbejdere ansat under blandt andet Industriens Overenskomst har mulighed for at gå ned i tid, når de fylder 60 år, uden at gå så meget ned i løn. I stedet bliver indbetalingen til pensionsordningen sat ned.

Fri hver fredag

Sådan var det for Erling Svendsen fra Nordjylland, som for et par år siden for alvor begyndte at kunne mærke følgerne af 45 år på arbejdsmarkedet med hårdt fysisk arbejde. Den snart 62-årige maskinarbejder havde brug for at geare ned uden at forlade arbejdsmarkedet helt. Han fik en snak med en tillidsrepræsentant, der fortalte om seniorordningen. Erling Svendsen var begejstret og fik en aftale, hvor han har fri hver fredag. Selv om det betyder ca. 1000 kroner mindre i lønningsposen hver måned og et lavere pensionsbidrag, er han slet ikke i tvivl:

”Seniorordningen har været alletiders. Jeg kan kun anbefale det til andre,” siger han.

Fakta: Sådan kommer du på seniorordning

For at komme på seniorordning skal det være en del af din overenskomst, og din arbejdsgiver skal have en lokalaftale om seniorordning. Man kan være på seniorordning, fra man fylder 60 år. Tal med din arbejdsgiver og din tillidsrepræsentant/dit forbund om mulighederne for at komme på seniorordning.

Når du er fyldt 59 år, kan du beregne, hvordan en seniorordning vil påvirke din pensionsopsparing på Min side.