For nogle medarbejdergrupper gælder særlige regler for pensionen. Det gælder lærlinge/elever, fleksjobbere, udstationerede medarbejdere, vikarer og medarbejdere på seniorordning.
Industriens Overenskomst 2020 indeholder nye regler om pension til lærlinge og elever.
Det betyder, at 18-19-årige ved siden af deres forsikringsordning også skal have en pensionsopsparing. Indbetalingen er på seks procent, hvoraf arbejdsgiverne betaler fire procent og eleven/lærlingen to procent.
Udover pensionsopsparingen skal arbejdsgiveren fortsat dække omkostningerne til forsikringsordningen for elever og lærlinge. De er pt. på 830 kr. om året.
Det er arbejdsgiverens ansvar, at elever/lærlinge bliver
tilmeldt forsikringsordningen. Ellers er det virksomheden, der hæfter, hvis uheldet er ude. Se
her, hvordan I gør:
Elever/ lærlinge under 20 år har ret til en pensionsopsparing, når de har opnået 2 måneders anciennitet og er fyldt 18 år.
Indbetalingen til den nye pensionsopsparing er på seks procent, hvoraf arbejdsgiverne betaler fire procent og eleven/lærlingen to procent. Indbetalingen bliver sat ind på en ratepension.
I skal bruge en særlig overenskomstkode, når I indberetter til pensionsopsparingen på 6 %.
Hvis I ikke har modtaget en overenskomstkode fra os i løbet af sommeren, skal I derfor ringe til os, hvis I har elever eller lærlinge under 20 år i virksomheden. Så aftaler vi, hvilken kode I skal bruge.
Forsikringsordningen
Udover pensionsopsparingen skal elever/lærlinge også have en forsikringsordning. Den indeholder:
Løbende invalidepension på 60.000 kr. om året før skat
Engangsudbetaling ved tab af erhvervsevne på 100.000 kr. efter skat
Engangsudbetaling ved visse kritiske sygdomme på 100.000 kr. efter skat
Engangsudbetaling ved død på 300.000 kr. efter skat
Særligt for el- og vvs-branchen: Lærlinge under el- og vvs-branchens uddannelser har en sundhedsordning i stedet for invalidepension.
Pris
Forsikringen koster 830,- kroner om året pr. lærling.
I skal oprette en forsikringsordning til lærlingen direkte på Vores side
Elever/lærlinge skal have en almindelig pensionsordning i Industriens Pension, når de har 2 måneders anciennitet og er fyldt 20 år. Lærlinge under Håndværksbageroverenskomsten mellem NNF og Dansk Erhverv, skal dog have 3 måneders anciennitet. I de måneder, hvor en lærling pga. manglende anciennitet ikke er med i pensionsordningen, skal han/hun være tilmeldt lærlingeforsikringen.
Lærlinge, der fylder 20 år i løbet af deres lærlingeforløb, skal med i pensionsordningen fra og med den måned, hvor han/hun fylder 20 år. I skal huske at melde lærlingen fra lærlingeforsikringen. Det kan I gøre på Vores side.
Her skal eleven/lærlingen også have en pensionsordning:
Medarbejdere, der begynder en erhvervsuddannelse på en virksomhed inden for pensionsordningens område, efter de er kommet med i pensionsordningen, bliver i pensionsordningen under uddannelsen.
Medarbejdere, der er fyldt 20 år og har udstået læretiden, får medregnet læretiden i den anciennitetsgivende beskæftigelse.
Hvis der er en lokalaftale, der bestemmer, at lærlinge og elever skal være med i pensionsordningen, skal lokalaftalen naturligvis følges.
Ansætter I lærlinge og elever under 20 år, skal I inden den 10. i måneden tilmelde dem til lærlingeforsikringen. Det gør I på Vores side under Lærlingeforsikring.
I skal inden den 10. i hver måned tilføje nye eller afmelde de lærlinge og elever, der ikke længere er ansat hos jer eller er blevet tilmeldt pensionsordningen. Du bør derfor hver måned inden den 10. kontrollere, at alle lærlinge og elever, som skal tilmeldes, er tilmeldt ordningen.
Tilmelding af en lærling eller elev efter den 10. i måneden medfører, at lærlingen og eleven først får forsikringsordning næste måned.
Vi opfordrer til, at I tilmelder jeres virksomhed til få indbetalingskort fra Industriens Pension i jeres e-Boks. Så får I jeres opkrævninger hurtigere, og de er lette for jer at finde igen.
Når I får opkrævningerne i e-Boks, får I den ikke sendt som almindelig post.
Hvis I er tilmeldt Betalingsservice, vil I fortsat modtage jeres opkrævninger gennem Betalingsservice.
Tilmelding foretages i e-Boks, hvor I vælger 'Indbetalingskort fra Industriens Pension'.
I skal afmelde lærlinge/elever, hvis de stopper inden den slutdato, I har oplyst, da de blev tilmeldt til lærlingeforsikringen. Det gør I også på Vores side.
Det er vigtigt, at I afmelder en lærling eller en elev straks efter, de er stoppet. Ellers kommer I til at betale til lærlingeforsikringen i længere tid, end I skal.
Hvis I har betalt forsikringsordning for jeres VVS-lærlinge, har I pligt til at indberette skat af betalingen for de 3 gruppeforsikringer, som lærlingeforsikringen indeholder. I skal løbende foretage indberetning til SKAT sammen med indberetning af løn for jeres VVS-lærlinge. Det skyldes, at der ikke er bortseelsesret for forsikringerne i ordningen, og derfor må Industriens Pension ikke foretage indberetningen.
De tre forsikringer er:
Udbetaling ved død
Engangsudbetaling ved visse kritiske sygdomme
Engangsudbetaling ved tab af erhvervsevne
Lærlingeforsikringen indeholder også en sundhedsordning, men den del af forsikringen er et skattefrit medarbejdergode, og der skal derfor ikke indberettes til SKAT for betaling for sundhedsordningen.
I skal indberette 23,80 kr. om måneden som et skattepligtigt medarbejdergode for hele den periode, I har haft en VVS-lærling ansat.
Har I IGU-elever (integrationsgrunduddannelsen), skal I være opmærksomme på, at en IGU-elev skal have pension efter samme regler som almindelige overenskomstansatte medlemmer. Det er ikke reglerne for lærlinge og elevers pensions- og forsikringsordning, der gælder for IGU-elever.
Medarbejdere i fleksjob
Medarbejdere, der kommer i fleksjob, har ikke ret til forsikring ved tab af erhvervsevne på samme måde, som da de var i fuldtidsjob.
Medarbejdere der allerede er ansat i et job med månedlige bidrag på under 800 kr. ekskl. arbejdsmarkedsbidrag (870 kr. inkl. arbejdsmarkedsbidrag), vil få en pensionsordning uden forsikringer. Det er uanset, om jobbet er et fleksjob eller et ordinært job.
Som nyt medlem hos os er der indenfor de første 3 måneder mulighed for at tilvælge:
en engangsudbetaling ved visse kritiske sygdomme på 100.000 kr.
engangsudbetaling ved erhvervsevnetab på 100.000 kr.
en dødsfaldssum på 300.000 kr.
Forsikringerne vil gælde allerede fra den 1. i måneden efter valget. Det kræver dog, at I som arbejdsgiver indbetaler til pensionsordningen.
Ring til os - eller indsend kopi af fleksjobaftalen
Vi vil meget gerne sørge for, at medlemmerne får den rigtige pensionsordning og de bedst mulige pensionsvilkår. Derfor er det meget vigtigt, at I giver os besked, hvis medarbejderen er ansat i fleksjob. Det gør I ved at ringe til os eller ved at indsende en kopi af fleksjobaftalen, første gang I indberetter og indbetaler pensionsbidrag for en medarbejder i fleksjob.
Modtager virksomheden offentligt tilskud til medarbejderens løn, skal I beregne pensionsbidrag af lønnen inklusiv det offentlige tilskud.
Hvis I har spørgsmål eller andet, vi kan hjælpe med, er I meget velkomne til at ringe til os.
Udstationerede medarbejdere
Medarbejdere i udlandet kan indbetale til en pensionsordning for udstationerede.
Pensionsordningen for udstationerede tager højde for, at medarbejderen betaler skat i udlandet, men ikke i Danmark. Det betyder, at medarbejderen ikke får fradrag for pensionsindbetalingerne. Til gengæld udbetales pensionen skattefrit ved pensionering.
Ordningen er kun egnet til medarbejdere, der ikke er fuldt skattepligtige i Danmark.
Ring til os på 70 33 20 40, hvis I ønsker at indbetale til en pensionsordning for udstationerede.
Der gælder særlige skatteregler for medarbejdere, som er omfattet af pension for udstationerede. Ordningen er omfattet af § 53 A i pensionsbeskatningsloven.
Indbetalingen til pensionsordningen skal ske med penge, der er betalt skat af i det land, hvor den enkelte medarbejder har optjent lønnen. Er der ikke trukket udenlandsk skat af indbetalingerne, kan medarbejderen risikere at skulle betale dansk skat ved udbetaling af pensionen. Det vil gøre ordningen meget ufordelagtig for medarbejderen.
SKAT kan kræve, at medarbejderen kan dokumentere, at der er betalt skat af indbetalingerne. Derfor er det bedst med dokumentation fra virksomhedens revisor, som bekræfter, hvilket beløb der er indbetalt, og at pengene er beskattet i det relevante land.
Industriens Pension er ikke ansvarlig for, om indbetalingerne er sket med beskattede midler, eller om medarbejderen ved udbetaling kan fremskaffe den nødvendige dokumentation for beskatning af de indbetalte midler.
Vikarer
Vikarbureauer, der sender vikarer ud på industriens område, skal indbetale til pension for deres vikarer til Industriens Pension.
Det gælder både vikarbureauer, der er med i DI, og bureauer der har en tiltrædelsesaftale under industriens område.
Vikarbureauer, der er uorganiserede eller ikke har en tiltrædelsesaftale, skal indbetale pension til Industriens Pension svarende til, hvad der indbetales for andre ansatte på virksomheden. Det er virksomheden, hvor vikararbejdet udføres, (og altså ikke vikarbureauet), der har ansvaret for, at der bliver indbetalt korrekt.
Vikarbureauer skal ikke betale pensionsbidrag for deres ansatte til os, hvis de er organiseret under et andet område end industriens område og derfor er medlem af en anden DA-medlemsorganisation, der har en anden arbejdsmarkedspensionsordning.
De skal i stedet betale pensionsbidrag til det pensionsselskab, der er på deres område.
Seniorordning
De fleste medlemmer i Industriens Pension har mulighed for at holde seniorfridage eller gå på nedsat tid, når de har højst 5 år til folkepensionsalderen.
Den ekstra frihed kan finansieres med pengene fra medarbejderens fritvalgsordning og de penge, der ellers skulle være indbetalt til pension.
Indberetning og seniorordning
I skal bruge særlige overenskomstkoder, når en medarbejder vil bruge pensionsbidraget til at finansiere seniorfridage eller nedsat arbejdstid.
En medarbejder på seniorordning skal stadig være dækket af pensionsordningens forsikringer. I skal derfor fortsat indbetale et pensionsbidrag, der som minimum er stort nok til at betale for dem.
Når I ved, hvor meget medarbejderens pensionsbidrag skal sættes ned, skal I finde den overenskomstkode, I skal indberette med. Overenskomstkoden afhænger nemlig af, hvor meget pensionsbidraget er sat ned.
Hvis I skal indberette med en overenskomstkode, som I ikke har brugt tidligere, skal I kontakte os, inden I begynder at bruge den.
Når en medarbejder skal bruge seniorordningen til at holde seniorfridage, skal I beregne fuldt pensionsbidrag, normalt på 12 %. Pensionsbidraget skal fordeles, så den del, der går til at finansiere seniorfridage, bliver sat ind på fritvalgslønkontoen i jeres virksomhed. Resten skal I indbetale til pensionsordningen.
Et eksempel
Pensionsbidraget skal reduceres til 5 % for at finansiere seniorfridage.
For at nå det korrekte beløb, skal der først beregnes et normalt pensionsbidrag på 12 %.
Derefter skal 7/12 af pensionsbidraget sættes ind på fritvalgslønkontoen.
De sidste 5/12 skal indbetales til pensionsordningen.
Industriens Pension er ejet af parterne fra din overenskomst. Derfor er det også dig som medlem, der får hele overskuddet.
Der er ikke nogen aktionærer, der skal tjene penge på din pensionsordning.