Årsopgørelsen og de mest stillede pensionsspørgsmål





Der er ikke lang tid til, at årsopgørelses-sluserne bliver åbnet, og horderne (bare indrøm det, du er jo en af dem) vælter ind på Skattestyrelsens hjemmeside for at sidde i kø og se, om den næste tid byder på store røde bøffer eller smalkost. 

Og når du har fået syn for sagen, og den umiddelbare glæde eller skuffelse har lagt sig, så slår det dig selvfølgelig: "hov, er der mon noget, jeg skal være opmærksom på i forhold til min pension og årsopgørelsen?"

Det er der! 

Herunder har vi samlet et par af de vigtigste ting, du skal være opmærksom på, når det kommer til din pension og årsopgørelsen.

1. Hvorfor står der noget om min pension i rubrik 347?
Det gør der, fordi denne rubrik indeholder indbetalinger fra din arbejdsgiver til din aldersopsparing og dine eventuelle gruppelivsforsikringer her hos os (dødsfaldssum, invalidesum og sum ved visse kritiske sygdomme). 

Indbetalinger til aldersopsparing og forsikringer kan man ikke få fradrag for - til gengæld er udbetalinger herfra skattefri. Den del, som vedrører indbetaling til aldersopsparing, har vi allerede trukket 40 % i foreløbig skat af. Så du risikerer ikke at skulle betale en restskat for den del af det, du indbetaler her hos os. Indbetaler du til din aldersopsparing i andre selskaber, kan vi dog ikke se det, og så kan du risikere at skulle betale en restskat.

Du kan også godt risikere at skulle betale en restskat af den del, som dine forsikringer udgør, hvis ikke du har indberettet den korrekte indbetaling på din forskudsopgørelse. Her trækker vi nemlig ikke noget i skat.

Tallet her i rubrik 347 kan i øvrigt se noget større ud i år, end du har været vant til, hvis du har en aldersopsparing her i Industriens Pension. Vi indbetaler nemlig som udgangspunkt mest muligt på din aldersopsparing, før vi indbetaler til din ratepension og livslange pension.

2. Jeg har indbetalt for meget til min ratepension eller aldersopsparing - hvad gør jeg?
Hvis der på din årsopgørelse er indbetalt for meget til din ratepension eller aldersopsparing i 2023, fordi du også indbetaler til pension i andre selskaber, så kan du få overført beløbet til en af dine andre opsparingstyper. Hvis ikke du foretager dig noget, risikerer du at miste retten til et fradrag, og du får en strafafgift.

Hvis du også selv indbetaler til pension i et andet pensionsselskab eller fx en bank, så skal du bede dem om at rette dine pensionsindbetalinger hos Skattestyrelsen.

Hvis du skal have rykket et beløb fra en opsparingstype til en anden, skal du udfylde og medsende en blanket fra Skattestyrelsen samt noget dokumentation til det selskab, der skal ændre det for dig (se punkt 3 herunder).

Udfyld denne blanket, hvis du har indbetalt for meget til din aldersopsparing

Udfyld denne blanket, hvis du har indbetalt for meget til din ratepension

3. Hvilken type dokumentation skal jeg medsende, når jeg ønsker at rykke rundt på mine pensionsindbetalinger?
  1. Gå til skat.dk og log ind
  2. Klik på ”Se årsopgørelse”
  3. Klik på fanen ”Skatteoplysninger”
  4. Private indbetalinger vil fremgå som et selvstændigt afsnit under ”Arbejdsgiveradministrerede Pensionsordninger”
  5. Tag et skærmbillede af dette eller gem siden som PDF og send det til os sammen med blanketten, for at vi kan se, at du har indbetalt for meget. Ifølge loven skal vi opbevare dokumentation og anmodningsblanket i 5 år.

4. Hvordan undgår jeg at indbetale for meget til min ratepension og aldersopsparing fremover?

Giv os besked, hvis du indbetaler til en ratepension eller en aldersopsparing andre steder. 

Det kan du gøre nemt og hurtigt på 'Min side' under 'Indbetaling til aldersopsparing og ratepension' og 'Oplys om øvrige indbetalinger'. 

I 2024 må du indbetale op til 63.100 kr. på en ratepension med fuldt fradrag. 

Du må indbetale op til 9.100 kr. til din aldersopsparing, hvis du har 7 år eller mere til din folkepensionsalder, og op til 58.900 kr., hvis du har 7 år eller mindre til din folkepensionsalder. 
 
Fik du ikke svar på dine spørgsmål?
Så husk, at du altid er velkommen til at ringe til os på 70 33 70 70 eller skrive til medlemsservice@industrienspension.dk. Her hjælper vi dig naturligvis gerne med alt, der omhandler din pension.