Langsom nedtrapning kan være en fordel for alle

En seniorordning, hvor ældre medarbejdere trapper langsomt ud af jobbet, kan være en fordel for alle parter. Medarbejderen får mulighed for at fortsætte i jobbet og bevare kontakten til kollegerne. Og virksomheden får mulighed for at drage nytte af den ældre medarbejders viden og ekspertise i længere tid, mens en ny medarbejder eksempelvis læres op.

Seniorordning omfatter medarbejdere ansat under blandt andet Industriens Overenskomst. Ordningen indebærer, at en medarbejder kan gå ned i tid, når han eller hun fylder 60 år, uden at gå så meget ned i løn. I stedet bliver indbetalingen til pensionsordningen sat ned.

Fri hver fredag

Sådan var det for Erling Svendsen fra Nordjylland, som for et par år siden for alvor begyndte at kunne mærke følgerne af 45 år på arbejdsmarkedet med hårdt fysisk arbejde. Den snart 62-årige maskinarbejder havde brug for at geare ned uden at forlade arbejdsmarkedet helt. Han fik en snak med en tillidsrepræsentant, der fortalte om seniorordningen. Erling Svendsen var begejstret og fik en aftale, hvor han har fri hver fredag. Selv om det betyder ca. 1000 kroner mindre i lønningsposen hver måned og et lavere pensionsbidrag, er han slet ikke i tvivl:

”Seniorordningen har været alletiders. Jeg kan kun anbefale det til andre,” siger han.

Virksomhed: Meget værdifuldt

Hos Erling Svendsens arbejdsgiver, Hagens Fjedre i Støvring lidt uden for Aalborg, er man også meget tilfreds med ordningen:

”Vi ville gerne give vores ældre medarbejdere, der har været her i mange år, en mulighed for at bevare tilknytningen til arbejdsmarkedet og samtidig få mere fritid. Men for os er det også en god mulighed for at få lært en ny medarbejder op, og det er meget værdifuldt,” siger Henrik Hagen, der er administrerende direktør i Hagens Fjedre. Han påpeger samtidig, at ordningen kan mindske sygefraværet:

”Alternativet til seniorordningen kunne jo være, at ældre medarbejdere måtte melde sig syge, fordi de ikke kunne holde til at arbejde fuld tid,” siger han og understreger, at virksomheden har indgået lokalaftalen om seniorordninger med den bemærkning, at det skal kunne lade sig gøre rent praktisk.

”Der kan være situationer, hvor vi ikke kan undvære en medarbejder en hel dag om ugen ved en af maskinerne, og så må vi sige nej. Men i de situationer, hvor det kan lade sig gøre, og vi kan planlægge os ud af det, er det bestemt noget, vi ønsker.”

Sådan kommer en medarbejder på seniorordning:

For at en medarbejder kan komme på seniorordning, skal I have en lokalaftale om seniorordning. Medarbejderen kan være på seniorordning, fra vedkommende fylder 60 år.

Når I har indgået den nødvendige lokalaftale, skal I bruge særlige overenskomstkoder til indberetningen for medarbejdere med seniorordning:

Kontakt Industriens Pension og fortæl, at I har indgået lokalaftale om, at en eller flere af jeres medarbejdere skal arbejde under seniorordning. Så opretter vi de overenskomstkoder, der knytter sig til seniorordningen.

Når I skal indberette og indbetale pensionsbidrag for en medarbejder på seniorordning, gør I det med den overenskomstkode, der passer til medarbejderens pensionsgivende løn.