Undgå modregning – indbetal til aldersopsparing

Det kan være en god ide at indbetale til kapitalpensionens afløser – aldersopsparing.

26.05.15

Kun 1.000 af Industriens Pensions medlemmer gør det. Men langt flere kunne have gavn af det – nemlig at indbetale til den såkaldte aldersopsparing, som afløste kapitalpensionen tilbage i 2013.

”Aldersopsparing som opsparingsform er stadig ny og lidt ukendt i pensionsfamilien. Det er synd, fordi det som produkt er attraktivt for vores medlemmer. Det er en god måde at sætte gang i pensionslivet på - du får pengene udbetalt på en gang, og udbetalingen bliver ikke modregnet i folkepensionen,” siger Joan Alsing, forsikringsdirektør i Industriens Pension.

Som medlem i Industriens Pension kan du vælge at bruge 5 % af pensionsbidraget til ’aldersopsparing’, så du får et engangsbeløb ved pensionering. Eller du kan supplere den obligatoriske indbetaling og dermed spare ekstra op til pension via en ’aldersopsparing’. Begge dele kræver, at du henvender dig til Industriens Pension.

Sæt gang i indbetalingerne

I alt har cirka 300.000 medlemmer opsparingsformen ’aldersopsparing’.

”Langt de fleste medlemmer fik overført deres kapitalpension til en ’al­ders­opsparing’, dengang reglerne for kapitalpensionen blev lavet om, og 300.000 medlemmer har derfor en ’aldersopsparing’. Men de færreste tænker over, at der ikke kommer nye indbetalinger ind på ’aldersopsparingen’. Det kræver, du selv sætter gang i indbetalingerne,” siger Joan Alsing.

Fakta om Aldersopsparing

 • Aldersopsparing er en engangsudbetaling, der udbetales ved pensionstidspunktet.
 • Ingen modregning: Aldersopsparingen bliver ikke modregnet i folkepensionen, som reglerne er nu.
 • Skat: Du kan ikke trække indbetalingerne fra i skat. Til gengæld skal du ikke betale skat eller afgift af udbetalingen til sin tid.
 • Afkastet bliver kun beskattet med 15,3 procent årligt.
 • Maksimumbeløb: Du kan højst indbetale 28.600 kr. (2015) om året.

Sådan gør du

 • Log ind på Min side og se, hvordan dine indbetalinger fordeler sig
 • Her kan du også tilmelde dig aldersopsparing
 • Du kan også ringe til os og få hjælp og vejledning
 • Kontakt os på kundeservice@industrienspension.dk eller 70 33 70 70.

Spar op til en engangsudbetaling

Du kan vælge, at 5 % af de obligatoriske indbetalinger skal gå til en aldersopsparing, som giver dig en engangsudbetaling, når du går på pension. Det vil vi anbefale, at du gør, hvis du gerne vil have et større engangsbeløb udbetalt den dag, du går på pension. Som reglerne er nu, er aldersopsparing også attraktiv, fordi aldersopsparingen ikke bliver modregnet i folkepensionen. Der bliver dog modregnet 5 % af opsparingen i efterlønnen.

Sådan fungerer aldersopsparingen

 • Indbetalinger til aldersopsparing kan ikke trækkes fra i skat. Indbetaling til aldersopsparing fra din arbejdsgiver bliver B-indkomst for dig, fordi din arbejdsgiver ikke har trukket skat af pengene. 
 • Du skal hverken betale skat eller afgift af udbetalingen til sin tid. 
 • Dør du, før du har fået alle pengene udbetalt, går de til dine efterladte.

Det er frivilligt, om du vil have en aldersopsparing. Du skal derfor selv vælge det på Min side.

Aldersopsparing til sjov og ballade

Peder PedersenHver måned bliver en del af Peder Haahr Pedersens pensionsopsparing sat ind på en aldersopsparing. Sammen med den kapitalpension han har sparet op i tidligere år, betyder det, at han kan se frem til at få ca. 80.000 kroner udbetalt som et engangsbeløb, den dag han går på pension.

”Pengene skal bruges til at sikre, at vi får en god start på vores pensionisttilværelse. De skal hverken bruges til reparationer på huset, en ny bil eller andre ’kedelige’ ting, men til sjov og ballade”  

 

Egen indbetaling til aldersopsparing

Du har også mulighed for selv at sætte penge ind på en aldersopsparing. Det kan være et godt alternativ til andre opsparingsformer, for du betaler kun 15,3 % i skat af afkastet. Hvis du selv investerer pengene, eller sætter dem i banken, skal du betale op til 42 % i skat af afkastet.

I 2018 må du i alt indbetale 5.100 kr. til aldersopsparingen.