Spar ekstra op

Kan du bevare din levestandard, når du går på pension? Ellers kan du selv sætte penge ind på pensionen. Det koster ikke ekstra.

Spar op og spar i skat

Med en ekstra pensionsopsparing får du mere at leve for som pensionist, og du har mulighed for at spare penge i skat.

Vælg, hvordan du vil have udbetalt pensionen

Du kan selv vælge, om den ekstra pension skal udbetales som en engangsudbetaling, som en månedlig udbetaling de første 10 år eller som en månedlig udbetaling resten af livet.

Bestem selv, hvordan du vil indbetale

Du kan sætte penge ind på pensionen, når du synes, du har overskud. Eller du kan have en aftale om at indbetale et fast, månedligt beløb. Du kan når som helst stoppe eller ændre indbetalingerne.

Ekstra opsparing koster ikke ekstra

Du skal ikke betale for administration af ekstra opsparing. Der er dog løbende omkostninger ved at handle værdipapirer, når vi investerer opsparingen. De omkostninger trækker vi fra dit afkast, og det er derfor ikke omkostninger, som du betaler direkte.

Læs mere

 • Sådan gør du

  Indbetal på Min side eller via din arbejdsgiver

  1. Du kan indbetale ekstra på Min side. Her bliver du guidet igennem de spørgsmål, du skal tage stilling til:
   • Vil du spare op til en engangsudbetaling, en ratepension eller en livslang pension? Eller skal det være et mix?
   • Vil du have en aftale om et fast månedligt beløb, eller vil du sætte penge ind, når der er overskud?
  2. Du kan aftale med din arbejdsgiver, at de skal trække et ekstra beløb fra din løn og sætte ind på din pensionsopsparing. Så sørger arbejdsgiveren for indbetalingen, men du skal selv huske at give os besked, om pengene skal gå til en aldersopsparing (engangsudbetaling), en ratepension eller en livslang pension. Du kan vælge på Min side. Hører vi ikke fra dig, sætter vi den ekstra indbetaling ind på en ratepension.
  3. Du er også velkommen til at ringe til os. Så aftaler vi nærmere over telefonen.
 • Du skal vælge den pensionsform, du vil spare op til

  Når du beslutter dig for selv at spare op til pension, skal du overveje, hvordan du til sin tid ønsker at få pengene udbetalt, og om du vil have en skattefordel her og nu, eller når du går på pension.

  Engangsudbetaling

  Du skal vælge en aldersopsparing, hvis du vil have en engangsudbetaling, når du går på pension.

  • Skat: Du kan ikke trække indbetalingerne fra i skat. Til gengæld skal du ikke betale skat eller afgift af udbetalingen til sin tid.
  • Maksimumbeløb: Du kan højst indbetale 5.100 kr. (2018) om året. Beløbet er inklusiv anden indbetaling til aldersopsparing, fx i den obligatoriske ordning.
  • Modregning: Aldersopsparingen bliver ikke modregnet i folkepensionen, som reglerne er nu. Der bliver modregnet 5 procent af opsparingen i efterlønnen.

  Højere pension i de første 10 år

  Du skal vælge en ratepension, hvis du vil have en månedlig udbetaling i 10 år.

  • Skat: Du får skattefradrag af indbetalingerne. Vi oplyser beløbet til SKAT, så du skal ikke selv gøre noget. 
  • Maksimumbeløb: Du kan højst få fradrag for 54.700 kr. (2018) om året. Grænsen er inklusiv anden indbetaling til ratepension, fx i den obligatoriske ordning.
  • Modregning: Ratepension bliver modregnet i tillægget til folkepensionen.

  Mere i pension resten af livet

  Du skal vælge en livslang pension, hvis du vil have en månedlig udbetaling, så længe du lever.

  • Skat: Du får skattefradrag af indbetalingerne. Vi oplyser beløbet til SKAT, så du skal ikke selv gøre noget. 
  • Maksimumbeløb: Du kan indbetale så meget, du vil til en livslang ekstrapension. Du kan højst trække 50.400 kr. (2018) fra i det år, du indbetaler, så hvis du indbetaler mere, får du ikke hele fradraget med det samme.
  • Modregning: Livslang pension bliver modregnet i tillægget til folkepensionen.

   

 • Det får du i rente

  Opsparing hos Industriens Pension er med markedsrente. Det betyder, at du får det afkast, som vi rent faktisk opnår, når vi investerer opsparingen. Men det betyder også, at du selv bærer risikoen. Du får hele afkastet, når det går godt med investeringerne, men du må til gengæld tage tabet, hvis der kommer en periode med tab på investeringerne.

  Du kan følge, hvordan det går med afkastet af din opsparing på Min side.

 • Fritvalgs Lønkonto på Industriens Overenskomst

  Mere pension med Fritvalgs Lønkonto

  Gennem overenskomsten har du som ansat i industrien en Fritvalgs Lønkonto.  Den giver dig ret til selv at bestemme, hvad du vil bruge en procentdel af din løn til. Du kan også overføre betaling for feriefridage, du ikke har holdt – så bliver beløbet endnu højere.

  Indbetalingen til Fritvalgs Lønkontoen er 3,4 % i år og 4 % i 2019.

  Du bestemmer selv, om du vil bruge pengene til

  • ekstra pension
  • ekstra løn ved feriefridage
  • seniorfridage
  • børneomsorgsdage
  Vælger du ekstra pension, sætter vi som udgangspunkt pengene ind på en ratepension, men du kan godt vælge, at pengene skal gå til en anden pensionsform. Så skal du give os besked enten på Min side eller ved at ringe til os på 70 33 70 70.

  Giv besked inden 1. april

  Uanset, hvad du vælger, skal du give besked til din arbejdsgiver hvert år inden 1. april, hvis du er ansat under Industriens Overenskomst.

  Lidt ekstra til alderdommen

  Lasse Lilleholm
  Lasse Lillieholm: ”Det er ikke penge, som jeg har brug for nu, og jeg vil gerne spare op til alderdommen. Så har jeg lidt ekstra at tage af til den tid. Man ved jo ikke, hvilke politiske beslutninger, der kommer. 

  Jeg vil gerne blive boende i eget hus. Måske også have sommerhus og rejse noget mere. Med små børn er rejser ikke noget, som vi prioriterer lige nu, men man rejser nok mere med alderen. Det vil jeg i hvert fald gerne have råd til.

  Jeg har ikke behov for fritvalgspengene nu og vil gerne spare lidt op til min pension."


 • Fritvalgsordning på fødevare- og slagteområdet

  En del overenskomster under Fødevareforbundet NNF har en fritvalgsordning: 

  • Overenskomst med Danske Slagtermestre på Industriområdet
  • Overenskomst med Danske Slagtermestre på butiksområdet
  • NNF – DI Slagteområdet
  • Den fødevareindustrielle overenskomst med DI

  Det er den enkelte overenskomst, der bestemmer, hvor stor procentdel af din løn, der bliver sat ind på fritvalgsordningen. Du kan bruge fritvalgspengene til

  • ekstra pension
  • ekstra løn ved fridage
  • seniorfridage.

  Vælger du ekstra pension, sætter vi som udgangspunkt pengene ind på en ratepension, men du kan godt vælge, at pengene skal gå til en anden pensionsform. Så skal du give os besked enten på Min side eller ved at ringe til os på 70 33 70 70.

  Giv besked inden 8. december

  Uanset, hvad du vælger, skal du give besked til din arbejdsgiver hvert år inden 8. december.

 • Det sker der med opsparingen, hvis du dør

  Inden du er gået på pension:

  Dine efterladte får udbetalt opsparingen, hvis du har indbetalt ekstra til en aldersopsparing eller til en ratepension. Hvis du har indbetalt ekstra til livslang pension, får dine efterladte udbetalt pensionen i 5 år.

  Efter du er gået på pension:

  Har du ratepension, bliver resten af pensionen udbetalt til dine efterladte, hvis du ikke selv har fået hele pensionen udbetalt.

  Har du selv indbetalt til en livslang pension, er der en 5-årig garantiperiode, som sikrer, at pensionen fra din egen indbetaling bliver udbetalt mindst 5 år enten til dig selv eller til dine nærmeste.

 • Skat af privat indbetaling

  Ekstra aldersopsparing (engangsudbetaling)

  Intet skattefradrag af indbetalinger: Din indbetaling til aldersopsparing kan ikke trækkes fra i skat. Du kan højst indbetale 5.100 kr. om året (2018). Beløbet er inklusiv anden indbetaling til aldersopsparing, fx i den obligatoriske ordning. Hvis du kun indbetaler til Industriens Pension, holder vi øje med, hvornår grænsen er nået. Hvis du har indbetalt for meget, går resten af indbetalingen til ratepension.

  Skat af afkast: 15,3 %
  Ikke skat ved udbetaling: Du skal ikke betale skat eller afgift, når du får aldersopsparingen udbetalt.
  Modregning: Indbetalingen påvirker ikke retten til sociale ydelser. Hvis du er med i efterlønsordningen, skal du være opmærksom på, at dine egne pensioner bliver modregnet i efterlønnen.

  Privat indbetaling til ekstra ratepension

  Skattefradrag af indbetalinger: Du kan højst indbetale 54.700 kr. om året til ratepension (2018), og indbetalingen bliver trukket fra i skat. Både indbetalinger fra dig og din arbejdsgiver tæller med. Når du kun indbetaler til Industriens Pension, holder vi øje med, hvornår grænsen er nået. Hvis du har indbetalt for meget, går resten af indbetalingen til livslang pension.

  Hvor meget er der indbetalt? Du kan se dine private indbetalinger til ratepension i rubrik 21 på årsopgørelsen fra SKAT.
  Skat af afkast: 15,3 %
  Skat ved udbetaling: Som indkomstskat
  Modregning: Indbetalingen reducerer den skattepligtige indkomst, og dermed bliver der modregnet mindre i sociale ydelser, der afhænger af indkomsten. Det kan bl.a. være børnefamilieydelse eller boligsikring. Hvis du er med i efterlønsordningen, skal du være opmærksom på, at dine egne pensioner modregnes i efterlønnen.

  Privat indbetaling til ekstra livslang pension

  Skattefradrag af indbetalinger: Du kan indbetale lige så meget du vil til livslang pension, men du kan højst trække 50.400 kr. fra i 2018. Indbetalinger fra din arbejdsgiver tæller ikke med.

  Hvis du fx indbetaler 60.000 kr. i 2018, kan du trække 50.400 kr. fra i 2018. De sidste 9.600 kr. kan du først trække fra i 2019.

  Hvor meget er der indbetalt? Du kan se dine private indbetalinger til livslang pension i rubrik 24 på årsopgørelsen fra SKAT.
  Skat af afkast: 15,3 %
  Skat ved udbetaling: Som indkomstskat
  Modregning: Indbetalingen reducerer den skattepligtige indkomst, og dermed bliver der modregnet mindre i sociale ydelser, der afhænger af indkomsten. Det kan bl.a. være børnefamilieydelse eller boligsikring. Hvis du er med i efterlønsordningen, skal du være opmærksom på, at dine egne pensioner bliver modregnet i efterlønnen.

Preben Deleuran

Preben indbetalte ekstra til pensionen

Preben Eigil Deleuran: ”Jeg glæder mig hver måned, når pengene går ind. Så er det ikke så slemt at være pensionist. Det som jeg har indbetalt ekstra gør, at vi har råd til en lille ekstra ferie”.