Seniorordning

De fleste overenskomster giver dig ret til at holde seniorfridage eller gå ned i tid, når der højst er 5 år, til du når folkepensionsalderen. Du betaler for den ekstra frihed med din fritvalgsordning og en mindre indbetaling til pension.

Fritvalgsordning og pensionspenge kan bruges til at gå ned i tid

Overenskomsten giver dig ret til at gå ned i tid, når der er 5 år til din folkepensionsalder. Du kan holde op til 32 seniorfridage om året, eller du kan aftale med din arbejdsgiver, at du går ned i tid og fx arbejder to timer mindre hver dag.

De ekstra fridage bliver betalt med pengene fra din fritvalgsordning og de penge, der ellers skulle være indbetalt til pension.Vælger du en fast nedsættelse af den ugentlige arbejdstid, kan pensionspengene bruges til at hæve lønnen.

Samme forsikring – lavere pension

Du vil fortsat være dækket af forsikringer ved visse kritiske sygdomme og ved dødsfald. Opsparingen til pension bliver til gengæld mindre, og det vil du kunne se på prognosen for din pension.

Sådan gør du

  • Du skal give din arbejdsgiver skriftlig besked senest 1. april, hvis du vil holde seniorfridage i det kommende ferieår.
  • Kontakt din fagforening og arbejdsgiver for at mere høre, hvordan du laver en aftale om seniorordning.