Seniorordning

De fleste overenskomster giver dig ret til at holde seniorfridage eller gå ned i tid, når der højst er 5 år, til du når folkepensionsalderen. Du betaler for den ekstra frihed med din fritvalgsordning og en mindre indbetaling til pension.

Fritvalgsordning og pensionspenge kan bruges til at gå ned i tid

Overenskomsten giver dig ret til at gå ned i tid, når der er 5 år til din folkepensionsalder. Du kan enten holde hele seniorfridage, eller du kan aftale med din arbejdsgiver, at du går ned i tid og fx arbejder to timer mindre hver dag.

De ekstra fridage kan du betale med pengene fra din fritvalgsordning og de penge, der ellers skulle være indbetalt til pension.

Du skal være opmærksom på, at hvis du arbejder på nedsat tid de sidste 3 år inden folkepensionsalderen, optjener du ikke den fulde skattefrie efterlønspræmie.

Samme forsikring – lavere pension

Du vil fortsat være dækket af forsikringer ved visse kritiske sygdomme og ved dødsfald. Opsparingen til pension bliver til gengæld mindre, og det vil du kunne se på prognosen for din pension.

Sådan gør du

  • Du skal give din arbejdsgiver skriftlig besked senest 1. april, hvis du vil holde seniorfridage i det kommende ferieår.
  • Kontakt din fagforening og arbejdsgiver for at mere høre, hvordan du laver en aftale om seniorordning.
Mads Andersen

Sådan får du flere seniorfridage

Når der er fem år til, du kan gå på pension, kan du som industriansat bruge fritvalgsordningen og pensionsindbetalingen til at gå ned i tid.

Mads Andersen, der er bestyrelsesformand i Industriens Pension, fortæller her, hvordan du gør.